SL K17, K15: Κυριαρχία ΠΑΟ, ΠΑΟΚ, ανεβαίνει η ΑΕΚ, οπισθοχωρεί ο Ολυμπιακός
Οι νίκες του Παναθηναϊκού στα ντέρμπι «αιωνίων» σε Κ17, Κ15 και η μεγάλη έκπληξη του Παναιτωλικού επί του ΠΑΟΚ στην Κ17, ήταν τα στοιχεία που μαγνήτισαν το ενδιαφέρον στα πρωταθλήματα υποδομής της Super League. Στους Νέους (Κ19) δεν υπήρχε δραστηριότητα λόγω υποχρεώσεων της εθνικής, έτσι ήταν μια καλή ευκαιρία να ασχοληθούμε με τους μικρότερους.
Κοινοί παρονομαστές στα δύο μικρότερα πρωταθλήματα της Super League είναι ότι σχηματίστηκε εφέτος ένα νέο δίδυμο κυριαρχίας: ο Παναθηναϊκός δεν έχει χάσει βαθμό σε κανένα από τα δυο γκρουπ και έχει 7/7 τόσο στην Κ15 όσο και στην Κ17. Ο ΠΑΟΚ είναι «απόλυτος» με 6/6 στην Κ15, αλλά στην Κ17 υποχώρησε μετά το «μπαμ» του Αγρινίου και ήττα του 3-2 από τον Παναιτωλικό.
«Πράσινα» τα ντέρμπι στον Κορυδαλλό
Από τη στιγμή που ο Θοδωρής Ελευθεριάδης ανέλαβε μαζί με τον Τάκη Φύσσα να «τρέξουν» την Ακαδημία του Παναθηναϊκού, οι «πράσινοι» δεν έχουν πραγματοποιήσει βήματα, αλλά άλματα προόδου. Το Σάββατο πήραν και τα δύο ντέρμπι, εκτός έδρας με τον Ολυμπιακό (1-0 η Κ17, 2-1 η Κ15), στην πρώτη αγωνιστική υποχρέωση των «ερυθρόλευκων» μετά την αποχώρηση του Ζοζέ Ανιγκό από την Ακαδημία.
Έχει πέσει, βέβαια, και χρήμα αφού σε επίπεδο Κ17 οι ΠΑΟ παρατάχθηκε με οκτώ επαγγελματίες, ανάμεσά τους και τρεις παίκτες που αποκτήθηκαν το καλοκαίρι από ανταγωνιστικές ομάδες. Εξαιρετικός προπονητής ο Άγγελος Ζαζόπουλος, πολλά project όπως οι Λάβδας, Νεμπής, δεινός «εκτελεστής» ο Φώτης του 2010, αλλά κορυφαίος ήταν ο χαφ Τάκης Μπινιάρης που εντυπωσίασε όλους όσοι ήταν στο γήπεδο της Προοδευτικής. Λες και βλέπαμε ποδοσφαιριστή 25 ετών με παραστάσεις από μεγάλα πρωταθλήματα, τέτοια ήταν η ωριμότητα στο παιχνίδι του.
Εκεί ήταν οι ομοσπονδιακοί προπονητές Κ17 Βασίλης Παπαδάκης, Κ15 Πάνος Καραγιάννης, ο Πέτρος Τασουνίδης από το πρόγραμμα «Αναγέννηση» της ΕΠΟ, ενώ την επανεμφάνισή του μετά από καιρό σε ματς του Ολυμπιακού έκανε ο πολυνίκης προπονητής Δημήτρης Μαυρογενίδης. Όσο για την πιάτσα των agents, μάλλον δεν έλειπε κανείς! Ο Άγγελος Βεϊζι, ο Θεόφιλος Καρασαββίδης, ο Πάνος Γαλαριώτης, ο Μάικ Ρέτσος, ο Τόλης Μπακάλης, ο Γιάννης Παπαγεωργίου, ο Στράτος Φαφαλιός και εκπρόσωποι γραφείων ο Δημήτρης Καράντζαλος (OIS), ο Διονύσης Αλεξόπουλος (Τουντούρης), ο Γιάννης Πιτιλάκος (Ρόβας). Το «παρών» έδωσε και ο επικεφαλής της Ακαδημίας της ΑΕΚ Γιώργος Γεωργιάδης μαζί με τον προπονητή Κ16, Γιώργο Νάτση.
Οι περισσότεροι παρακολούθησαν και το ματς της Κ15 που ακολούθησε, όπου επίσης ήταν ανώτερος ο Παναθηναϊκός και κέρδισε δίκαια. Και σε αυτό το γκρουπ οι «πράσινοι» διαθέτουν έναν πολλά υποσχόμενο προπονητή, το νεαρό Δημήτρη Τσατσόπουλο. Από την άλλη πλευρά ο Ολυμπιακός σε αυτά τα δύο τμήματα είναι πιο αδύναμος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι διεθνείς Σιώζιος, Μωυσιάδης (2009) ξεχωρίζουν προς το παρόν, αλλά όλοι γνωρίζουμε τι δουλειά γίνεται στο Ρέντη και είναι βέβαιο ότι προϊόντος του χρόνου θα αναδειχθούν κι άλλοι παίκτες. Ο Αβραάμ Παπαδόπουλος, τεχνικός της Κ17, αξιοποίησε και έναν παίκτη του 2011, τον χαφ Ευγένιο Δημόπουλο ο οποίος άφησε θετικές εντυπώσεις.
Μάνατζερ από τα 13!
Με έντονο προβληματισμό διαπιστώσαμε ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό όλων αυτών των παιδιών έχει ήδη μάνατζερ! Όταν μιλάμε για μαθητές Β΄ και Γ΄ γυμνασίου, είναι πολύ πρόωρο να εμπλακούν σε διαδικασία εκπροσώπησης. Μια συνεργασία υπό τη μορφή συμβουλευτικής διαδικασίας ίσως να προσφέρει κάτι στο παιδί. Αλλά μάνατζερ με συμβόλαια, ρήτρες, χορηγίες και... εμπόριο ονείρων, είναι επικίνδυνο από πολλές απόψεις κι αυτό αποτελεί ένα κεφάλαιο το οποίο θα αναλύσουμε διεξοδικά στο μέλλον.
Η έκπληξη στο Αγρίνιο
Γίνεται δουλειά σοβαρή στο Αγρίνιο εδώ και χρόνια, κάτι που συχνά πυκνά αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα. Η Κ17 με προπονητή τον Στάθη Μπελεβώνη νίκησε 3-2 τον ΠΑΟΚ, μια ομάδα πανίσχυρη, με ταλέντο, επαγγελματίες, διεθνείς. Όμως έχει και ο Παναιτωλικός τα δικά του rising stars και ιδιαίτερα τους δύο χαφ Γκοτζάι (2009) και Αθανασόπουλο (2010), ενώ «ρολά» κατέβασε ο γκολκίπερ Αρεβάτζε (2009) με καταγωγή από τη Γεωργία όπως είναι προφανές. Φαίνεται πως υπάρχει παράδοση στο Αγρίνιο να αναδεικνύει ταλαντούχους μέσους, αφού μην ξεχνάμε ότι στην πρώτη ομάδα βρίσκονται οι Κοντούρης, Νικολάου. Οι συνθήκες στο Emileon είναι ιδανικές, πάνω από 30 παιδιά φιλοξενούνται στους ξενώνες, το περασμένο καλοκαίρι δόθηκε μεγάλη έμφαση στο scouting και όλα αυτά υπό την «αιγίδα» του επικεφαλής των Ακαδημιών, Τάσου Θέου, δηλαδή ενός από τους κορυφαίους experts του αναπτυξιακού ποδοσφαίρου.
ΑΕΚ: Η χρονιά της μεγάλης αλλαγής
Στα Σπάτα συντελείται κοσμογονία όσον αφορά τη βελτίωση λειτουργίας της Ακαδημίας, σε μια ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει τα πάντα και έχει ήδη αποτυπωθεί στα αποτελέσματα των αγωνιστικών τμημάτων. Η Κ17 έχει προπονητή τον Περικλή Παπαπαναγη, είναι δεύτερη στην κατάταξη και παρουσιάζει κάποια παιδιά με ιδιαίτερη προοπτική όπως ο Στέφανος Τσαντήλας, μικρότερος ηλικιακά (2010) αλλά αρχηγός στο τελευταίο ματς με την ΑΕΛ (1-0), ο φούλμπακ Παναγιώτης Μαρίνος, ο χαφ Στεργιαροπουλος και ο σέντερ φορ Αργυρίου με τα 11 γκολ σε 7 αγώνες!. Η Κ15 είναι τρίτη με τον Σταύρο Τζιωρτζιόπουλο να έχει κερδίσει τους πάντες με την προπονητική αλλά και παιδαγωγική του προσέγγιση. Είναι η ομάδα που μέσα σε λίγες εβδομάδες κατέγραψε νίκες - ρεκόρ με 9-0 επί του Λεβαδειακού και 8-0 επί της ΑΕΛ. Στην ομάδα αυτή ξεχωρίζουν ο Άγγελος Λιάκος (φορ) , Γιώργος Μεργούπης (χαφ) και ο τοπ σκόρερ Άγγελος Κορμανός.
Ωστόσο, στο ματς της Κ17 με την ΑΕΛ (Κυριακή, 9/11) οι «κιτρινόμαυροι» έβγαλαν πολλά νεύρα και αδικαιολόγητα για επίπεδο αναπτυξιακού ποδόσφαιρου. Ό,τι κι αν έχει σφυρίξει ο διαιτητής, δεν νομιμοποιούνται τέτοιες κραυγές από τον πάγκο, ενώ σύμφωνα με τους Λαρισαίους υπήρξε εναντίον τους φραστική επίθεση στο ημίχρονο στα αποδυτήρια. Θορυβώδεις σε... ενοχλητικό βαθμό και οι γονείς των παιδιών της ΑΕΛ, όμως δεν ξέφυγαν ούτε καταφέρθηκαν εναντίον των αντιπάλων τους, όπως είχε γίνει πρόσφατα σε ματς της Κ19 στη Λάρισα.
* Από τις υπόλοιπες Ακαδημίες ο Ατρόμητος εξακολουθεί να επενδύει σε όλα τα τμήματα με τη γνώση και το μεράκι του τεχνικού διευθυντή Τόλη Αποστόλου να αποτελεί εγγύηση για την επιτυχία. Βλέπουμε πόσοι παίκτες έχουν ήδη προωθηθεί στην Α΄ ομάδα (Καραμάνης, Μουντές, Τσαντήλας), ενώ έρχονται κι άλλοι από τους «μικρούς» όπου ακούγονται πολύ καλά λόγια για τους Βαγγέλη Παλιούρα (φορ) και τον Κώστα Καρανδρίκα (στόπερ) αμφότεροι της Κ17.
* Σε αντίστοιχο επίπεδο βρίσκεται και ο Αστέρας Τρίπολης. Ένα σωματείο που δίνει εδώ και χρόνια μεγάλη βαρύτητα στις υποδομές, ενώ από το καλοκαίρι η άφιξη του Άγγελου Χατζόπουλου σε διευθυντικό ρόλο, έχει προσδώσει το κάτι παραπάνω. Πολυτέλεια η παρουσία του Στάικου Βεργέτη ως προπονητή της Κ17, ενώ οι καλύτεροι παίκτες αυτού του ηλικιακού γκρουπ (2009) αγωνίζονται ήδη στην Κ19 (Ζόγκου, Μπάσδας, Κόρο, Κοντράσι)
* Άκρως θετική εντύπωση μας έχουν προκαλέσει δύο παράγοντες οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως «αμφιλεγόμενοι» στον κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου, όμως όσον αφορά τις Ακαδημίες πρέπει να τους αποδοθούν τα εύσημα. Στο Βόλο ο Αχιλλέας Μπέος είναι εδώ και τρία χρόνια δίπλα στα τμήματα υποδομής με πολύ σημαντικές παρεμβάσεις, νέες εγκαταστάσεις, συμβόλαια σε παιδιά της Κ19. Στη Λιβαδειά από τα τέλη της περσινής σεζόν οι Ακαδημίες έχουν αρχίσει να λειτουργούν με σωστό τρόπο μετά από εντολή του Γιάννη Κομπότη. Έγινε εκτεταμένο scouting και ήδη φιλοξενούνται περίπου 25 παιδιά, ενώ σχηματίστηκε για πρώτη φορά Κ15.
* Ο Πανσερραϊκός διαθέτει μια πολύ ελπιδοφόρα φουρνιά στην Κ17, από την οποία τρία παιδιά έχουν ξεχωρίσει για το ταλέντο τους και έχουν ήδη υπογράψει συμβόλαια: ο επιθετικός Σαββίδης (2009), ο μέσος Κωνσταντινίδης (2009) και ο στόπερ Παπαμαρίνου (2010). Αξιοσημείωτες περιπτώσεις δείχνουν και ο αρχηγός Καλπακίδης (δεξί μπακ) και ο αριστεροπόδαρος χαφ Χολίδης. Προπονητές είναι ο Σάββας Κωφίδης με τον Τάσο Δέντσα.
* Η Κηφισιά και ο ΟΦΗ παρέχουν στα παιδιά όλα τα απαραίτητα εφόδια για να εξελιχθούν. Τα τμήματα Κ17 δεν πάνε καλά στο πρωτάθλημα για διαφορετικούς λόγους. Στην Κρήτη οι κορυφαίοι αυτής της γενιάς (2009) έχουν ανεβεί στην Κ19: Κοντεκάς, Ασμαργιανάκης, Αντωνακάκης. Στην Κηφισιά δύσκολο να στελεχωθεί ανταγωνιστικό ρόστερ στις ηλικίες αυτές, αφού στην Αττική προέχουν στις επιλογές των παιδιών Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και Ατρόμητος. Τα προηγούμενα χρόνια ίσως ήταν πιο εύκολο, γιατί υπήρχαν κενά στη λειτουργία ομάδων και ειδικά στη διαδικασία επιλογής παιδιών, ειδικά στην ΑΕΚ. Τώρα, είναι πολύ δύσκολο να μην εντοπιστεί κάποιο ταλέντο από αυτές τις ομάδες, ώστε να καταλήξει στα βόρεια προάστια.
* Αδιαφορία για τα τμήματα υποδομής πληροφορούμαστε ότι επικρατεί στη Λάρισα, όπου η Ακαδημία αντιμετωπίζεται λίγο πολύ ως «αναγκαίο κακό». Μόνο η Κ17 φαίνεται να λειτουργεί σωστά, η Κ15 και η Κ19 μοιάζουν παρατημένες στην τύχη τους. Οι εγκαταστάσεις είναι άθλιες, τα παιδιά ταξιδεύουν αυθημερόν για τους αγώνες και γενικότερα είναι να απορεί κανείς πώς διαλύθηκαν μέσα σε δύο χρόνια όσα είχαν δημιουργηθεί επί Ελευθεριάδη.
* Στον Άρη η διοίκηση συνεχίζει... παραδοσιακά να μην εμπιστεύεται το concept των Ακαδημιών. Η Κ19 πάει καλά, αλλά πιο κάτω υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Οι αναφορές που λαμβάνουμε μαρτυρούν ότι εφέτος τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όμως απέχει πολύ από τον τρόπο λειτουργίας μιας σοβαρής και οργανωμένης ΠΑΕ, που για το μέγεθος το Άρη θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο.
ΠΗΓΗ ΑΠΕ



Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

