Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Εγκαινιάζεται η πρώτη Βιβλιοθήκη Οίνου της χώρας στη Νάουσα, έναν χρόνο μετά τον θάνατο του Γιάννη Μπουτάρη

Έναν χρόνο, ακριβώς, από τον θάνατο του οινοποιού και πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη ανοίγει τις πύλες της, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, η πρώτη Βιβλιοθήκη Οίνου της χώρας στη Νάουσα, σε διατηρητέο κτίριο που χρονολογείται από το 1908, στην οδό Χατζημαλούση 17.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Γιάννη Μπουτάρη, με τη Βιβλιοθήκη να περιλαμβάνει σπάνιες οινικές εκδόσεις, αρχειακό υλικό της «Κυρ- Γιάννη» και της «Μπουτάρη Οινοποιητική» και αντικείμενα από τις προσωπικές συλλογές του Γιάννη Μπουτάρη και της Σταυρούλας Κουράκου - Δραγώνα, της πρώτης Ελληνίδας οινολόγου, χημικού και ερευνήτριας.

Η Βιβλιοθήκη Οίνου Νάουσας (ΒΙΒΟΝ) θα φιλοξενείται σε ένα κτήριο - κόσμημα των αρχών του προηγούμενου αιώνα. Για σχεδόν 50 χρόνια λειτούργησε ως το πρώτο οινοποιείο της οικογένειας Μπουτάρη, ενώ για άλλα 50 ήταν μουσείο και χώρος πολιτισμού, μέχρι που έκλεισε.

Πλέον, στο ισόγειο θα στεγάζεται η πρώτη θεματική ερευνητική βιβλιοθήκη για το κρασί στην Ελλάδα, ενώ διαδραστικός τοίχος θα αναδεικνύει τις φιάλες από την πορεία του ελληνικού κρασιού στο χρόνο και στην ιστορία του.

Η δημιουργία της πρώτης Βιβλιοθήκης Οίνου στην Ελλάδα ήταν ένα προσωπικό όραμα του αείμνηστου Γιάννη Μπουτάρη, που έφυγε από τη ζωή στις 9 Νοεμβρίου 2024, χωρίς να προλάβει να πραγματώσει το όνειρό του. Το όραμά του μπήκε στην αφετηρία χάρη στην οικογένειά του και μια σειρά από συμπράξεις της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας (Δ.Κ.Β.Β.), του Ιδρύματος Γιάννη Μπουτάρη και της ΑΜΚΕ Future Library. 

Η συλλογή θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες προσθήκες και δωρεές και στόχος είναι η Βιβλιοθήκη Οίνου να ξεπεράσει σε ένα χρόνο τα 20.000 τεκμήρια που θα μπορούν να ψηφιοποιηθούν ώστε να είναι προσβάσιμα από όλους. Οι επισκέπτες θα μπορούν να συμβουλεύονται όλα τα βιβλία στον χώρο του αναγνωστηρίου, καθώς δεν διατίθεται προς δανεισμό.

Τα εγκαίνια της 9ης Νοεμβρίου συμπίπτουν, πέρα από τον ένα χρόνο θανάτου του Γιάννη Μπουτάρη, με την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού. Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται παρουσίαση και γευσιγνωσία κρασιών από τα μέλη του Συνδέσμου Οινοποιών και Αμπελουργών Νάουσας, ξεναγήσεις στο χώρο της ΒΙΒΟΝ, εκπαιδευτική δράση με θέμα την άμπελο και τον οίνο.
Σημειώνεται πως η Βιβλιοθήκη Οίνου υποστηρίζεται από τον Δήμο Ηρωικής Πόλης Νάουσας και το Σύνδεσμο Οινοποιών και Αμπελουργών Νάουσας.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness