ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος γεμίζουν το καλάθι των κρατικών εσόδων και αδειάζουν τα πορτοφόλια των νοικοκυριών
«Πέταξαν» στα 22 δισ. ευρώ τα φορολογικά έσοδα του τετραμήνου Ιανουαρίου - Απριλίου (ΦΠΑ, ΕΦΚ, φόρος εισοδήματος, κλπ) ξεπερνώντας κατά 1,36 δισ. ευρώ τον στόχο του κρατικού προϋπολογισμού την ίδια ώρα που εκφράζεται η ανάγκη να μειωθεί το φορολογικό βάρος στη μισθωτή εργασία.
Στην «πρέσα» παραμένουν τα νοικοκυριά για ένα ακόμα τετράμηνο παρά την «ευημερία» των αριθμών. Τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση του Ιανουαρίου – Απριλίου (2025), που παρουσίασε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, είναι αποκαλυπτικά. Τα φορολογικά έσοδα (ΦΠΑ, ΕΦΚ, φόρος εισοδήματος, κλπ) αυξήθηκαν στα 22 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 1.361 εκατ. ευρώ ή 6,6% έναντι του στόχου.
Τα 22 δισ. ευρώ έφτασαν τα φορολογικά έσοδα του τετραμήνου Ιανουαρίου – Απριλίου
Η υπεραπόδοση, σύμφωνα με το υπουργείο, οφείλεται κυρίως εξαιτίας: της καλύτερης απόδοσης στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους (Φ.Π.Α, ΕΦΚ κ.λπ.) και της καλύτερης απόδοσης των φόρων εισοδήματος του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2025 και της είσπραξης μέρους του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, εκτιμώμενου ύψους 439 εκατ. ευρώ, που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τους επόμενους μήνες, λόγω του ότι τέθηκε σε λειτουργία ήδη από τα μέσα Μαρτίου η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Ειδικότερα για τους κυριότερους φόρους της κατηγορίας αυτής παρατηρούνται τα εξής :
- Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 8,8 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 276 εκατ. ευρώ.
- Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 2.1 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 61 εκατ. ευρώ.
- Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 1.3 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 193 εκατ. ευρώ.
- Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 7.6 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 655 εκατ. ευρώ εκ των οποίων: ο Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων είναι αυξημένος κατά 590 εκατ. ευρώ, οι Λοιποί Φόροι Εισοδήματος αυξημένοι κατά 192 εκατ. ευρώ, ενώ ο Φόρος Εισοδήματος Νομικών Προσώπων μειωμένος κατά 126 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου λόγω εμπροσθοβαρούς πληρωμής των μηνιαίων δόσεων του προηγούμενου οικονομικού έτους.
Συνολικά, την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου (2025), το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 23 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 229 εκατ. ευρώ ή 1% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού.
Τα στοιχεία δείχνουν πολλά
Είναι προφανές από τα στοιχεία του προϋπολογισμού πως εδραιώνεται η φορολογική «εκτέλεση» των νοικοκυριών στο βωμό των τεράστιων πρωτογενών πλεονασμάτων που ξεπέρασαν το α’ τετράμηνο του 2025 τα 5 δισ. ευρώ.
Η επιστροφή μέρος των χρημάτων αυτών στην κοινωνία παραπέμπεται από το οικονομικό επιτελείο στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο, πάντα με τον αστερίσκο να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα.
Σε αυτό το κλίμα, την αδήριτη ανάγκη να αξιοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος που προκύπτει από τα πρωτογενή πλεονάσματα με ουσιώδη περιστολή του φορολογικού βάρους στη μισθωτή εργασία, τονίζει η Alpha Bank στο νέο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων.
Σκοπός της πρότασης να τονωθούν τα κίνητρα για προσφορά εργασίας, αλλά και του μη μισθολογικού κόστους εργασίας για τις επιχειρήσεις, παράγοντας σημαντικός για τη διαμόρφωση της ζήτησης εργασίας.
Προφανώς, η αναφορά αυτή της ανάλυσης από την τράπεζα σχετίζεται και με την ελάφρυνση του κόστους για τις επιχειρήσεις.
Κάπως έτσι βλέπουμε ότι και φέτος ο προϋπολογισμός οδηγείται σε θηριώδη πλεονάσματα τα οποία προέρχονται, κυρίως, από τον ΦΠΑ των καταναλωτών και τη φορολογία των μισθωτών και συνταξιούχων και οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ, αποκτούν τεράστια αξία ως προς την κατεύθυνση που θα κινηθεί η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του έτους
ΠΗΓΗ ΙΝ.GR