Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Χρέη στο Δημόσιο: Οι προθεσμίες για την "αναβίωση" των ρυθμίσεων - Αιτήματα για βελτίωση όρων από την αγορά

Η επόμενη κυβέρνηση, με βάση παράγοντες της αγοράς, πρέπει να δει το θέμα καθώς το πλαίσιο για τις ρυθμίσεις που επέβαλε το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζεται ασφυκτικό με ισχυρούς "κόφτες".

Δυο μήνες περίπου έχουν προθεσμία οι φορολογούμενοι για να ενταχθούν στη ρύθμιση χρεών, στις 36- 72 και στις 120 δόσεις με τον αριθμό όσων έχουν ήδη μπει σε διαδικασία να είναι χαμηλός. Βέβαια, εκτιμάται, ότι το επόμενο διάστημα, θα αυξηθούν οι αιτήσεις, αν και βέβαια δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζητούν βελτιώσεις, από την επόμενη κυβέρνηση, στην εν λόγω ρύθμιση, ώστε να υπάρξει μια σχετική ανακούφιση για πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις ρυθμίσεις σχεδόν 20.500, σε σύνολο περίπου 200.000, είναι οι δυνητικά δικαιούχοι, που έχουν υποβάλει αίτηση. Ειδικότερα,, οι φορολογούμενοι που έχουν χάσει την παλαιότερη ρύθμιση των 72 και 120 δόσεων και έχουν την ευκαιρία να επανενταχθούν ανέρχονται σε 190.000, ενώ περίπου 10.000 είναι οι οφειλέτες που απώλεσαν τη ρύθμιση της πανδημίας των 36-72 δόσεων έως την 1η Φεβρουαρίου 2023.

Αίτηση για επανένταξη στις παλιές ρυθμίσεις των 72 και των 120 δόσεων έχουν κάνει 13.435 φορολογούμενοι. Στη ρύθμιση που αφορά τις 36 και τις 72 δόσεις έχουν υποβληθεί 7.115 αιτήσεις.

Ειδικότερα για την αναβίωση των 36-72 δόσεων, μετά την σχετική ρύθμιση, έχουν πληρώσει την πρώτη δόση της ρύθμισης 5.200 φυσικά και νομικά πρόσωπα, με το ποσόν που έχει ρυθμιστεί να κινείται οριακά πάνω από τα 133 εκατ. ευρώ. Η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης εκπνέει στο τέλος Ιουλίου.

Τι λέει η αγορά;

«Η πλειονότητα των μικρομεσαίων βρίσκεται σήμερα σε τέτοια οικονομική κατάσταση που πολλοί δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν, διακυβεύοντας το μέλλον και τη λειτουργία της επιχείρησης», τονίζει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, με αποτέλεσμα «να υπάρξουν συνέπειες για το ελληνικό επιχειρείν και την οικονομία γενικότερα οι οποίες θα επηρεάσουν άμεσα και το κομμάτι της απασχόλησης».

Δεν είναι τυχαίο ότι, ένα από τα βασικά αιτήματα που έθεταν οι πολίτες κατά την περίοδο του προεκλογικού αγώνα, για τις προηγούμενες εκλογες, ήταν κι αυτό της διεύρυνσης της "περιμέτρου κριτηρίων" ένταξης στις ρυθμίσεις χρεών προς το Δημόσιο, που έχει ανακοινώσει ήδη το υπουργείο Οικονομικών.

Να σημειωθεί ότι περίπου 8 στους 10 οφειλέτες που υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής "κόβονται" από το σύστημα της ΑΑΔΕ εξαιτίας των αυστηρών προϋποθέσεων που έχουν θεσπιστεί.

Οι ενστάσεις των θεσμών

Βέβαια σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του απελθόντος επιτελείου του Υπ. Οικονομικών, μια πιο γενναιόδωρη ρύθμιση προσκρούει στην βασική αρχή των θεσμών, που ζητούν που ζητούν πολύ περιορισμένης έκτασης τέτοιες διαδικασίες, ώστε να μη διαταραχθεί η κουλτούρα πληρωμών και βέβαια να μην διαμορφωθεί ένα πλεονέκτημα για αυτούς που συστηματικά αθετούν πληρωμές έναντι των συνεπών φορολογουμένων.

Όπως σημειώνουν, ωστόσο, παράγοντες της αγοράς η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να δει το θέμα καθώς το πλαίσιο για τις ρυθμίσεις που επέβαλε το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζεται ασφυκτικό με ισχυρούς «κοφτές» κι έτσι πολλοί δεν έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση . Κύρια αιτία είναι το όσοι είχαν παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και την περίοδο της πανδημίας, τις οποίες ρύθμισαν - είτε σε 120 δόσεις, είτε σε 36 ή 72 δόσεις, αλλά απώλεσαν τις ρυθμίσεις και την 1η Νοεμβρίου 2021, δεν μπορούν να επανενταχθούν στις νέες ρυθμίσεις. Ουσιαστικά ο συγκεκριμένος οφειλέτης, δεν μπορεί να εντάξει στις ρυθμίσεις τα χρέη που δημιουργήθηκαν από την 1η/11/2021 και μετά.

Με άλλα λόγια, μόνο, όσοι είχαν πληρώσει ή είχαν ρυθμίσει όλα τους ανεξαιρέτως τα χρέη προς την Εφορία μέχρι και την 31η-10-2021, ώστε την 1η-11-2021 δεν είχαν ούτε ένα λεπτό του ευρώ ληξιπρόθεσμο αρρύθμιστο χρέος μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων.

Νέα ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων

Υπενθυμίζεται ότι ατο υφιστάμενο πλαίσιο ,στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όσοι την 1η Νοεμβρίου του 2021, δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις.

Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021 έως την 1η Φεβρουαρίου 2023. Επιπλέον για τους οφειλέτες που δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου του 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου του 2023 και τις έχουν ήδη εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, έχουν τη δυνατότητα να τις υπαγάγουν και αυτές στην νέα ρύθμιση των 72 δόσεων.

Επίσης στην περίπτωση που την 1η Νοεμβρίου του 2021, υφίστανται ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων την οποία μεταγενέστερα απώλεσαν και ταυτόχρονα βεβαιώθηκαν νέες οφειλές, μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021, τότε οι νέες αυτές οφειλές, μπορούν να ενταχθούν στην νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων και ταυτόχρονα, εντός μηνός από την υπαγωγή των νέων οφειλών στη νέα ρύθμιση θα πρέπει τα παλαιά χρέη να τακτοποιηθούν με την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ανέρχεται σε 30 ευρώ ενώ με την ένταξη των οφειλών στην ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων θα ισχύσουν ευεργετήματα που είχε και η ρύθμιση των 120 δόσεων όπως η αναστολή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών κ.α.

Μαύρο χρήμα;

Εύλογα βέβαια, όπως αναρωτιέται πρώην στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, φορολογούμενοι, οι οποίοι δεν κατάφεραν να εκπληρώσουν φορολογικές υποχρεώσεις με αυτές τις ρυθμίσεις, πώς θα μπορέσουν τώρα να αξιοποιήσουν τις ευνοϊκές μνείες. Μάλιστα οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια διόγκωση της μαύρης οικονομίας που δίνει τη δυνατότητα για ρευστότητα και απαλλαγή από αυτά τα χρέη μέσω των ρυθμίσεων.

ΠΗΓΗ NEWS247.GR

    

 

Απόψεις

# Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έκαναν χθες κατάληψη στο ήδη κλειστό εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ !  Αντιδράσεις@ Όλοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Περιφέρειας...

Ελλάδα

randomness