Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Οικουμενική κυβέρνηση και όχι πρόωρες εκλογές, ζητά ο Γιάννης Μπουτάρης

Υπέρ της συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης και κατά των πρόωρων εκλογών, τάσσεται ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σε συνέντευξή του.

«Το καλύτερο ήταν να καθίσει σε ένα τραπέζι ο Σαμαράς με τον Τσίπρα και τον Βενιζέλο και να πουν "παιδιά, να βγάλουμε το καράβι από τη φουρτούνα και μετά βλέπουμε ποιος θα το κυβερνήσει"» τονίζει ο δήμαρχος και προσθέτει: «Η πόλωση δεν οδηγεί πουθενά. Αναγκαστικά, οδηγεί σε κυβερνήσεις συναίνεσης ή σε επανειλημμένες εκλογές. Αυτό είναι συνταγή αποτυχίας. Και σας λέω: βγήκε πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, έκανε μια τυχαία κυβέρνηση. Το πρώτο που θα έκανα, αν ήμουν Τσίπρας, θα ήταν πάλι εκλογές, για να επιδιώξω αυτοδυναμία. Άλλη δουλειά δεν είχαμε, εκλογές θα κάνουμε;».

Σχολιάζοντας την έμμεση παραίνεση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστα, για παραίτηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ο κ. Μπουτάρης τάσσεται κάτα των πρόωρων εκλογών. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι να έχει πολιτική σταθερότητα. Είναι απολύτως αναγκαία, προκειμένου να προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες που αφορούν το χρέος, την ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις, τα πάντα. Εάν δεν έχουμε πολιτική σταθερότητα, δεν μας εμπιστεύεται κανείς».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υποστηρίζει πως «η αξιολόγηση είναι βλακώδης, αλλά ως νόμος πρέπει να εφαρμοστεί...». Εξηγεί: «Δεν συμμερίζομαι την άποψη της κ. Δούρου ότι η αξιολόγηση είναι φερετζές για απολύσεις, διότι υπάρχει ο νόμος. Βγήκε νόμος που λέει ότι αυτοί δεν θα απολυθούν. Εάν απολυθούν, με όποιο τερτίπι βρεθεί, αυτό θα είναι εξευτελισμός του κράτους, ότι δεν λέει την αλήθεια. Η δική μου άποψη είναι ότι ο νόμος, όποιος νόμος και να είναι, καλώς ή κακώς πρέπει να εφαρμόζεται. Η ιστορία της αξιολόγησης, ο επανέλεγχος των παράνομων προσλήψεων κ.λπ. έχουν, όμως, δημιουργήσει εδώ και πάνω από έξι μήνες μια εξαιρετικά τεταμένη ατμόσφαιρα, μια πολεμική κατάσταση. Ο κόσμος είναι στα κάγκελα. Όταν δεν έχει ασφάλεια για το τι θα γίνει αύριο στη δουλειά του, στο μεροκάματό του, όταν υπάρχουν 1 εκατ. άνεργοι, αντιλαμβάνεστε ότι δεν τιθασεύεται αυτή η αντίδραση. Έχουν διαλυθεί οι δήμοι».

Σε ερώτηση για την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αλβανία, ο κ. Μπουτάρης σημειώνει ότι από την αρχή της πρώτης του θητείας είχε ξεκινήσει αυτή την «επίθεση φιλίας» σε όλες τις γειτονικές χώρες, στο πλαίσιο της «διπλωματίας των πόλεων». Προσθέτει: «Καλλιεργήσαμε ιδιαίτερα τις σχέσεις με την Αλβανία, γιατί στην Ελλάδα δεν έχουμε αναδείξει το καλό που έκαναν οι Αλβανοί μετανάστες και βλέπουμε μόνο τα κακά. Στον τομέα της οικονομίας, για παράδειγμα. Στα Τίρανα είδαμε τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, κ. Αναστάσιο, με το τεράστιο έργο που έχει προσφέρει. Συναντηθήκαμε, επίσης, με πρωθυπουργό της χώρας Έντι Ράμα, τον πρόεδρο της αλβανικής Βουλής, Ιλίρ Μέτα, που είναι φιλλέλην και έρχεται τακρικά στη Θεσσαλονίκη και είναι αποφασισμένος να βοηθήσει στην ενίσχυση των σχέσεών μας. Είδαμε επίσης τον πρώην δήμαρχο Τιράνων που είναι σήμερα αρχηγός της αντιπολίτευσης. Συναντηθήκαμε ακόμη με τον Βαγγέλη Ντούλε που είναι επικεφαλής του κόμματος τη Ομογένειας και ακούσαμε τα παράπονά τους για κάποιες κινήσεις που κάνει η αλβανική κυβέρνηση με την καινούργια διοικητική μεταρρύθμιση, όπου προσπαθούν εντέχνως να αποδυναμώσουν την ύπαρξη της ομογένειας, ιδιαίτερα στις ελληνόφωνες περιοχές των Αγίων Σαράντα, της Χειμάρρας κ.λπ.».


Η συνέντευξη του Γιάννη Μπουτάρη έχει ως εξής:

Ερ: Επισκεφθήκατε την Αλβανία έπειτα από πρόσκληση του δημάρχου Δυρραχίου. Ανακηρυχθήκατε επίτιμος δημότης Δυρραχίου, εγκαινιάσατε το «Πάρκο Θεσσαλονίκης», κατ΄αντιστοιχία του «Πάρκου του Δυρραχίου» στη Θεσσαλονίκη. Συναντηθήκατε επίσης με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, τον πρόεδρο της αλβανικής Βουλής Ιλίρ Μέτα και πολλούς άλλους παράγοντες της δημόσιας ζωής. Μια επίσκεψη φιλίας στη γειτονική χώρα. Ποιο κλίμα εισπράξατε, καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται κάποια «συννεφα» στις σχέσεις των δύο χωρών;

Απ: Είχαμε ξεκινήσει αυτή την «επίθεση φιλίας» σε όλες τις γειτονικές χώρες από την αρχή της πρώτης μου θητείας. Καλλιεργήσαμε ιδιαίτερα τις σχέσεις με την Αλβανία, γιατί στην Ελλάδα δεν έχουμε αναδείξει το καλό που έκαναν οι Αλβανοί μετανάστες και βλέπουμε μόνο τα κακά. Στον τομέα της οικονομίας, για παράδειγμα.

Ξεκινήσαμε πρόπερσι με την αδελφοποίηση με το Δυρράχιο, ενεργοποιήσαμε την αδελφοποίηση που αδρανούσε με την Κορυτσά και στη συνέχεια κάναμε στη Θεσσαλονίκη το «Πάρκο του Δυρραχίου», για το οποίο υπήρχαν κάποιες αντιδράσεις από διάφορους θερμοκέφαλους, αλλά αυτά είναι αναμενόμενα. Ο δήμος του Δυρραχίου έκανε στη συνέχεια στην πόλη του το «Πάρκο της Θεσσαλονίκης», το εγκαινιάσαμε και με ανακήρυξαν επίτιμο δημότη του Δυρραχίου. Συζητήσαμε πώς θα ενισχύσουμε τις σχέσεις μας. Θα στείλουμε εκεί τη συμφωνική μας ορχήστρα, μια σειρά εκθέσεων κ.λπ.

Στα Τίρανα είδαμε τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, κ. Αναστάσιο, με το τεράστιο έργο που έχει προσφέρει. Συναντηθήκαμε επίσης με πρωθυπουργό της χώρας Έντι Ράμα, τον πρόεδρο της αλβανικής Βουλής, Ιλίρ Μέτα, που είναι φιλλέλην και έρχεται τακτικά στη Θεσσαλονίκη και είναι αποφασισμένος να βοηθήσει στην ενίσχυση των σχέσεών μας. Είδαμε επίσης τον πρώην δήμαρχο Τιράνων που είναι σήμερα αρχηγός της αντιπολίτευσης. Συναντηθήκαμε ακόμη με τον Βαγγέλη Ντούλε που είναι επικεφαλής του κόμματος τη Ομογένειας και ακούσαμε τα παράπονά τους για κάποιες κινήσεις που κάνει η αλβανική κυβέρνηση με την καινούργια διοικητική μεταρρύθμιση, όπου προσπαθούν εντέχνως να αποδυναμώσουν την ύπαρξη της ομογένειας, ιδιαίτερα στις περιοχές των Αγίων Σαράντα, της Χειμάρρας κ.λπ.

Ερ: Υπάρχει δηλαδή μια προσπάθεια περιορισμού του ρόλου και της εκπροσώπησης της Ομογένειας;

Απ: Είναι ξεκάθαρη αυτή η προσπάθεια, αν και εγώ ως δήμαρχος δεν μπορώ να κάνω εξωτερική πολιτική. Δεν μου επιτρέπεται. Δεν θέλω να λειτουργώ ως υπουργός Εξωτερικών. Πιστεύω όμως οτι η παρουσία Ελλήνων στην Αλβανία και η επίδειξη καλής θέλησης και διάθεσης να λύσουμε τα προβλήματα των Αλβανών στην πόλη μας, θα ωθήσει και την άλλη πλευρά να κάνει το ίδιο. Η «διπλωματία των πόλεων» έχει μεν ευαισθησίες, αλλά και περιορισμούς.

Ερ: Να πάμε στα θέματα της αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα. Ταράξατε τα νερά με τη δήλωσή σας ότι η αξιολογηση των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι μεν «βλακώδης», αλλά, όπως είπατε, δεν μπορείτε παρά να την εφαρμόσετε. Γιατί;

Απ: Ακριβώς. Λέω και ξαναλέω ότι είναι βλακώδης αυτός ο νόμος. Αλλά όταν παραλάβαμε τον δήμο όλοι οι εργαζόμενοι είχαν 10άρια. Όπως και στον στρατό δεν μπορούν να γίνουν όλοι στρατηγοί. Αξιολόγηση γίνεται, όμως, και από πάνω προς τα κάτω αλλά και από κάτω προς τα πάνω. Αξιολόγηση χωρίς περιγραφή θέσεων εργασίας δεν νοείται. Αυτά λείπουν από το σύστημα αξιολόγησης που υπάρχει σήμερα. Είχαμε πάρει μια απόφαση ως Δημοτικό Συμβούλιο ότι δεν θα εφαρμόσουμε την αξιολόγηση, γιατί τότε ήταν πάρα πολύ ξεκάθαρο ότι το κατώτερο 15% οδεύει προς απόλυση. Στη συνέχεια βγήκε νόμος που λέει ότι δε θα γίνει αυτό. Όμως η ιστορία της αξιολόγησης, ο επανέλεγχος των παράνομων προσλήψεων κ.λπ. έχουν δημιουργήσει εδώ και πάνω από έξι μήνες μια εξαιτερικά τεταμένη ατμόσφαιρα, μια πολεμική κατάσταση. Ο κόσμος είναι στα κάγκελα. Όταν δεν έχει ασφάλεια για το τι θα γίνει αύριο στη δουλειά του, στο μεροκάματό του, όταν υπάρχουν 1 εκατ. άνεργοι, αντιλαμβάνεστε ότι δεν τιθασεύεται αυτή η αντίδραση. Έχουν διαλυθεί οι δήμοι. Από την άλλη μεριά, έχουμε και τα δικαστήρια στα οποία προσφεύγουν οι απολυμένοι, είτε 8μηνα, είτε 5μηνα, άλλα δικαστήρια τους επαναφέρουν με ασφαλιστικά μέτρα ή κανονικές δίκες και άλλα δεν τους επαναφέρουν. Είμαστε μόνιμα στα δικαστήρια.

Ερ: Η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, έκανε λόγο για «φερετζέδες που κρύβουν απολύσεις», σχολιάζοντας την επιμονή της κυβέρνησης για την αξιολόγηση και τον επανέλεγχο των συμβάσεων. Είπε, μάλιστα, ότι ο κ. Μητσοτάκης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μεθοδεύει με αυτόν τον τρόπο την έξοδο 6.500 υπαλλήλων από το Δημόσιο. Πώς το σχολιάζετε;

Απ: Δεν συμμερίζομαι την άποψη της κ. Δούρου ότι είναι φερετζές για απολύσεις, διότι υπάρχει ο νόμος. Βγήκε νόμος που λέει ότι αυτοί δεν θα απολυθούν. Εάν απολυθούν, με όποιο τερτίπι βρεθεί, αυτό θα είναι εξευτελισμός του κράτους, ότι δεν λέει την αλήθεια. Η δική μου άποψη είναι ότι ο νόμος, όποιος νόμος και να είναι, καλώς ή κακώς πρέπει να εφαρμόζεται. Γιατί δεν μπορώ να παίρνω αλά καρτ το νόμο. Από εκεί και πέρα, πρέπει η ΚΕΔΕ, το σύνολο των δήμων, να τεκμηριώσει και να απαιτήσει από το κράτος, με όση δυνατότητα έχουμε, αλλαγές της νομοθεσίας. Δεν ισχύει το ότι δεν μας αρέσει ο νόμος και δεν τον εφαρμόζουμε. Δεν λειτουργεί έτσι το σύστημα.

Ερ: Κύριε δήμαρχε, θεωρείστε πολιτικό στέλεχος πρώτης γραμμής στη χώρα και θα ήθελα το σχόλιό σας για το πολιτικό σκηνικό, που θυμίζει κινούμενη άμμο. Βλέπουμε τον κ. Τζιτζικώστα, περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, εμμέσως πλην σαφώς, να καλεί ουσιαστικά σε παραίτηση τον κ. Σαμαρά, προτείνοντας κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Πώς σχολιάζετε όλα αυτά; Πάμε για εκλογές;

Απ: Καταρχήν, δεν είμαι πολιτικό στέλεχος πρώτης γραμμής, είμαι ένας απλός δήμαρχος μιας μεγάλης πόλης. Το ότι έχω πολιτική άποψη και πολιτική συνείδηση αφορά αποκλειστικά και μόνον εμένα. Ένα το κρατούμενο. Δεύτερο, ο Απόστολος ο Τζιτζικώστας είναι πολιτικό στέλεχος, διότι διοικεί μια περιφέρεια. Η περιφέρεια δεν είναι ένας δήμος που έχει πολύ ιδιαίτερα προβλήματα σε σχέση με την περιφέρεια. Είναι υπερκείμενη Αρχή. Εγώ ένα γνωρίζω, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι να έχει πολιτική σταθερότητα. Είναι απολύτως αναγκαία, προκειμένου να προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες που αφορούν το χρέος, την ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις, τα πάντα. Εάν δεν έχουμε πολιτική σταθερότητα, δεν μας εμπιστεύεται κανείς.

Ερ: Άρα, ουσιαστικά δεν θέλετε και πρόωρες εκλογές...

Απ: Προφανώς, δεν θέλω. Το Βέλγιο δούλευε δύο χρόνια χωρίς κυβέρνηση, 500 ημέρες. Γιατί εκεί δεν μπορούσαν να τα βρουν, αλλά το σύστημα λειτουργούσε. Όλη η Ευρώπη έχει συναινετικές κυβερνήσεις δύο - τριών κομμάτων. Να ρωτήσω: βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ -οι δημοσκοπήσεις λένε ότι θα βγει πρώτο κόμμα, δεν θα έχει όμως αυτοδυναμία, γιατί θα πρέπει να πλησιάσει το 40%. Με ποιον θα κάνει κυβέρνηση;

Ερ: Με ποιους θα μπορούσε να κάνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ; Με το Ποτάμι, τη ΔΗΜΑΡ, ίσως με το ΠΑΣΟΚ; Πώς το βλέπετε;

Απ: Δεν ξέρω με ποιον θα κάνει. Δεν ξέρω τι συμβιβασμούς πρέπει να κάνουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι, η ΔΗΜΑΡ και η ΝΔ. Γιατί αποκλείετε τη ΝΔ; Για μένα, και το έχω πει επανειλημμένα, το καλύτερο ήταν να καθίσουν σε ένα τραπέζι ο Σαμαράς με τον Τσίπρα και τον Βενιζέλο και να πουν «παιδιά, να βγάλουμε το καράβι από τη φουρτούνα και μετά βλέπουμε ποιος θα το κυβερνήσει».

Ερ: Άρα, προτείνετε οικουμενική κυβέρνηση;

Απ: Αυτό ακριβώς.

Ερ: Ακόμη και τώρα, κύριε δήμαρχε; Βλέπετε ακόμη και τώρα τη δυνατότητα, με την πόλωση που υπάρχει στο κλίμα, για οικουμενική κυβέρνηση;

Απ: Η πόλωση δεν οδηγεί πουθενά. Αναγκαστικά, οδηγεί σε κυβερνήσεις συναίνεσης ή σε επανειλημμένες εκλογές. Αυτό είναι συνταγή αποτυχίας. Και σας λέω: βγήκε πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, έκανε μια τυχαία κυβέρνηση. Το πρώτο που θα έκανα, αν ήμουν Τσίπρας, θα ήταν πάλι εκλογές, για να επιδιώξω αυτοδυναμία. Άλλη δουλειά δεν είχαμε, εκλογές θα κάνουμε;

 

 

Πληροφορίες ΑΠΕ

    

 

randomness