Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Να παραμείνει ζωντανή η ιδέα της ευρωπαϊκής διεύρυνσης, ζήτησε ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου

«Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να καταλάβουν ότι τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν δύο οδούς, ή να ενσωματωθούν στην Ε.Ε., ή να παραμείνουν μια «μαύρη τρύπα» με πολλά προβλήματα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου,Dritan Abazović, στο φόρουμ του Economist.

«Αν δούμε τι συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία, ας αναλογιστούμε τι συνέβαινε πριν είκοσι, τριάντα χρόνια στα δυτικά Βαλκάνια. Και δεν είναι απίθανο, αν δεν γίνουμε δεκτοί στην Ε.Ε., να έχουμε αντίστοιχα προβλήματα και στο μέλλον» είπε ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου και συνέχισε:

«Πρέπει να παραμένει ζωντανή η ιδέα της ευρωπαϊκής διεύρυνσης. Το Μαυροβούνιο είναι από τις πρώτες χώρες που επιθυμεί την ένταξη του στην Ε.Ε. Με τους πρωθυπουργούς των άλλων χωρών της περιοχής υποστηρίξαμε την Ουκρανία, δεν κάναμε κάποια σύγκριση με τα Δυτικά Βαλκάνια, παρόλο που οι χώρες μας στην τελευταία ευρωπαϊκή σύνοδο δεν πήραν αυτό που άξιζαν. Ο μόνος τρόπος ενάντια στην επιρροή της Ρωσίας, ή άλλης υπερδύναμης στην περιοχή μας είναι να αυξηθεί η επιρροή της Ευρώπης».

«Γνωρίζετε, ότι έχουμε ιστορικούς δεσμούς με τη Ρωσία, όμως ακολουθούμε την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε.» συνέχισε ο κ. Abazović και πρόσθεσε :

«Η χώρα μας είναι πολύ αυστηρή με τις κυρώσεις. Για μας δεν υπάρχει συμβιβασμός σε επίπεδο αρχών. Γιατί πρέπει να ξέρουμε ποιος είναι ο στόχος μας να γίνουμε κομμάτι της δύσης και να έχουμε το καθεστώς πλήρους μέλους της Ε.Ε. Κάνουμε ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία. Όπως είμαστε υπέρ της Ουκρανίας και της Μολδαβίας , πρέπει να καταλάβουν και τα κράτη της Ε.Ε. ότι η διαδικασία διεύρυνσης πρέπει να ξαναζωντανέψει. Αλλιώς, η ιδέα της μεγάλης Ευρώπης και της αλληλεγγύης θα καταβαραθρωθεί».

Ο κ. Abazović υπογράμμισε ότι η ενσωμάτωση της περιοχής στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα θα φέρει μια κατάσταση win - win και για τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και για την Ε.Ε.

«Το Open Balkans είναι μια σημαντική πρωτοβουλία στην οποία πρέπει να επικεντρωθούμε. Από το παρελθόν στο μέλλον, από τον εθνικισμό στην οικονομία και στην πρόοδο. Στηρίζουμε τη διαδικασία του Βερολίνου και, ασχέτως με το πώς ονομάζεται, μέσα από διάλογο μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα μας. Αν είναι ένας μηχανισμός που μπορεί να κάνει την ενσωμάτωση πιο γρήγορα, αν είναι σε αυτή την κατεύθυνση, θα την υποστηρίξουμε. Έχουμε συμφέρον, ως Μαυροβούνιο, να είμαστε πλήρες μέλος της Ε.Ε. και το θέλουμε αυτό και για όλους τους γείτονες μας. Κάνουμε ότι πρέπει να κάνουμε και κάποιος πρέπει να το αναγνωρίσει. Πρέπει να ξεκινήσουμε τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων».

Ο κ. Abazović σημείωσε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι «οι εθνικισμοί στα Δυτικά Βαλκάνια συνδέονται με τη διαφθορά», η οποία επωφελείται από το υπάρχον status quo και χρησιμοποιεί τους «αδύναμους κρατικούς θεσμούς» για να αναπαράγεται και πρόσθεσε:

«Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αυτά. Το Μαυροβούνιο θέλει κάνει ότι του αναλογεί και πιστεύω ότι ως το τέλος του χρόνου θα τα καταφέρουμε.Το μόνο που ζητούμε να έχουμε την αξιοκρατική προσέγγιση και κάποιος να αναγνωρίσει ότι κάνουμε».

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ