Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Οι ηγέτες της Ομάδας των G7 επαναβεβαιώνουν τη στήριξή τους στην Ουκρανία "για όσο χρειαστεί"

Οι ηγέτες της Ομάδας των 7 (G7), που πραγματοποιούν σύνοδο στη νότια Γερμανία, επαναβεβαίωσαν σήμερα την ακλόνητη στήριξή τους στην Ουκρανία, υποσχόμενοι κυρίως τη στρατιωτική και οικονομική τους στήριξη «για όσο χρειαστεί».

Οι ηγέτες των επτά περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών (Γερμανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Καναδάς, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο) δεσμεύθηκαν στο κοινό ανακοινωθέν τους «να συνεχίσουν να προσφέρουν οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική στήριξη» στην Ουκρανία, στην οποία εισέβαλε στις 24 Φεβρουαρίου η Ρωσία και η οποία αποτελεί πεδίο αιματηρών εχθροπραξιών, «για όσο χρειαστεί».

Μια από τις μεγάλες προκλήσεις της συνόδου της G7, που διαρκεί έως αύριο, Τρίτη, είναι να επαναβεβαιωθεί η ενότητα της Δύσης και να ενταθεί η πίεση σε βάρος της Ρωσίας, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και οδηγεί σε αύξηση τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων σε όλο τον κόσμο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η G7 κάλεσε επίσης τη Ρωσία να επιτρέψει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία για να μην επιδεινωθεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Οι ηγέτες κάλεσαν «επειγόντως» τη Μόσχα «να σταματήσει, χωρίς όρους, τις επιθέσεις της κατά των αγροτικών υποδομών και των υποδομών μεταφοράς και να επιτρέψει την ελεύθερη μεταφορά αγροτικών προϊόντων από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας».

Εξέφρασαν επίσης την «έντονη ανησυχία» τους ύστερα από την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι μπορεί να μεταφέρει πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνική γόμωση στη Λευκορωσία και ζήτησαν την «άμεση» επιστροφή των Ουκρανών που έχουν οδηγηθεί «δια της βίας» στη Ρωσία.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, που συναντώνται σε κάστρο στις βαυαρικές Άλπεις, είχαν σήμερα επικοινωνία μέσω βιντεοδιάσκεψης με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που τους ζήτησε «να κάνουν τα μέγιστα» για να θέσουν τέλος πριν από το τέλος της χρονιάς σε ένα πόλεμο που ρημάζει τη χώρα του, σύμφωνα με πηγές εντός της G7.

 

Απόψεις

Επίσημη εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στη Λαμία.Η μνήμη παραμένει ζωντανή για τις 353.000 ψυχές που χάθηκαν και για περισσότερους από 1.500....

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων