Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Γαρδίκι Ομιλαίων : Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 8ου Θερινού Σχολείου Τζουμέρκων και ΝΑ Πίνδου

 

Το 8ο Θερινό Σχολείο Τζουμέρκων και Ν.Α. Πίνδου φιλοξενήθηκε φέτος με ιδιαίτερη επιτυχία στο Γαρδίκι Ομιλαίων της Δυτικής Φθιώτιδος με την έμπρακτη στήριξη και χρηματοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, του Δήμου Μακρακώμης-Σπερχειάδας και της εταιρείας Στεργίου.

Το Θερινό Σχολείο Τζουμέρκων και Ν.Α. Πίνδου αποτελεί εκπαιδευτικό θεσμό που ιδρύθηκε από το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το 2012.

 Σύμφωνα με τον πρόεδρο της  Οργανωτικής Επιτροπής Ομότιμο Καθηγητή Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ευάγγελο Αυδίκο, 

 

 ''αποτελεί έμπρακτη έκφραση μιας νέας σχέσης των τοπικών κοινωνιών με το Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο της οποίας γονιμοποιείται μια νέα αντίληψη.  Είναι η ανάδυση ενός πεδίου, όπου η έρευνα και το Πανεπιστήμιο συναντώνται και επωφελούνται αμφίδρομα με τους θεσμικούς φορείς αλλά και τους μεμονωμένους πολίτες της περιοχής. Οι δραστηριότητες του Θερινού Σχολείου εστιάζουν στη διερεύνηση της σχέσης του ανερχόμενου τουριστικού φαινομένου με τις τοπικές κοινωνίες και τους πολιτισμούς στη συγκεκριμένη περιοχή. Επίσης, στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου αναλύονται και συζητούνται οι ιδιαίτερες διαδικασίες, μέσα από τις οποίες οι τοπικές κοινωνίες αντιλαμβάνονται και διαχειρίζονται το φυσικό και το πολιτισμικό περιβάλλον''.

Από τις 22 Αυγούστου και για έξι μέρες στο Γαρδίκι Ομιλαίων μια διευρυμένη επιστημονική ομάδα καταξιωμένων πανεπιστημιακών και ακαδημαϊκών από διάφορα Πανεπιστήμια της χώρας (Θεσσαλίας, ΕΚΠΑ, Δημοκρίτειο) και το Ινστιτούτο Νησιωτικών και ορεινών περιοχών της Μεσογείου/Κύπρος υλοποίησαν ένα αυστηρά δομημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τίτλο: «Τα αυλάκια της ζωής. Περιβάλλον, Τεχνολογία και Κοινωνία», το οποίο περιελάμβανε θεωρητικό σκέλος και τέσσερα εργαστήρια, κατά τη διάρκεια των οποίων, μετά τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων, τοποθετούνταν εκπρόσωποι τοπικών επιχειρήσεων ή άλλοι γνώστες των θεμάτων, καταθέτοντας την εμπειρία τους . 

Ακολούθησε επιτόπια έρευνα απο ομάδα φοιτητών .Στο πλαίσιο των εργασιών του φετινού Θερινού Σχολείου καθηγητές και φοιτητές   απ’ όλη την Ελλάδα επισκέφθηκαν, εκτός από το Γαρδίκι, και το Κυριακοχώρι, το Μαυρίλο και το Δίκαστρο για την επιτόπια έρευνά τους. 

 

 

 

 

    

 

randomness