Πρόταση επαναλειτουργίας Συνοικιακών Συμβουλίων καταθέτουν οι ‘’Πορτοκαλί’’ του Γιώργου Σαγιά
Το κίνημα ελευθέρων πολιτών «Πορτοκαλί»- Σύγχρονη Πόλη, θέλοντας να συμβάλλει στην αποκέντρωση και ενεργή συμμετοχή πολιτών στην τοπική αυτοδιοίκηση, πρότεινε με επιστολή του επικεφαλής Γιώργου Σαγιά στο Υπουργείο Εσωτερικών την πρόβλεψη ΕΠΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΩΣ «ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ» στην επόμενη διοικητική μεταρρύθμιση στον Α΄Βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σύμφωνα με την πρόταση των ‘’Πορτοκαλί ‘’τα Συνοικιακά Συμβούλια μπορούν να λειτουργήσουν ως «τα μάτια και τα αυτιά» της εκάστοτε δημοτικής αρχής στις γειτονιές αλλά και ως «η φωνή και άμεση παρέμβαση» των πολιτών στην δημοτική αρχή, ώστε να διευρυνθεί η άμεση δημοκρατική εμπλοκή των πολιτών για θέματα που τους αφορούν και να πάρουν τον τόπο στα χέρια τους προσφέροντας εθελοντικά και άμεσα για το κοινό καλό.
Τα Συμβούλια Γειτονιάς μπορούν να γίνουν η φωνή του απλού πολίτη μέσα από διαδικασίες αποκέντρωσης και ενεργής πολιτικής συμμετοχής ελευθέρων πολιτών’’.