Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Αποκλείονται οι δημοσιογράφοι;

Σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο Βασίλη Κυριακάκη ο τρόπος που συνεδρίασε την Τετάρτη το απόγευμα το δημοτικό συμβούλιο Λαμίας είναι απαράδεκτος. Αυτή είναι η αποψή του και είναι απόλυτα σεβαστή. “Με πρόσχημα πάλι τον covid γίνεται συνεδρίαση σχεδόν εν κρυπτώ” κατήγγειλε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας “Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία”. Και σε ανακοίνωση που κυκλοφόρησε χθες εξήγησε τι ακριβώς εννοεί: “Αποστέλλεται αρχικά πρόσκληση ότι η συνεδρίαση θα γίνει με φυσική παρουσία εμβολιασμένων και οι υπόλοιποι με τηλεδιάσκεψη. Ακολουθεί μετά από λίγες μέρες άλλη πρόσκληση για συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών μόνο για εμβολιασμένους και οι υπόλοιποι δια περιφοράς. Εννοείται βέβαια ότι αποκλείονται δημοσιογράφοι, πολίτες, φορείς. Ξέρουμε ήδη την απαντησή τους: τα πρωτόκολλα του covid. Αυτό είναι μια πολύ βολική δικαιολογία αλλά μη πιστευτή και αποδεκτή”.

Φυσικά ο ρόλος μιας δημοτικής παράταξης και ενός δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης είναι να κάνει κριτική στον Δήμαρχο και μάλιστα αυστηρή. Θεωρούμε όμως ότι ανοίγονται θέματα που χρήζουν διευκρινίσεων αλλά και σχολιασμού, αναφορικά με την καταγγελία του δημοτικού συμβούλου της μειοψηφίας.

Πως είναι δυνατόν η συνεδρίαση να έγινε “σχεδόν εν κρυπτώ”, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, όταν σήμερα εξαιτίας της διαδικτυακής πλατφόρμας, μπορεί να την παρακολουθήσει ο κάθε δημότης από το σπίτι του, όπου κι αν βρίσκεται ;

Μια δυνατότητα που δεν υπήρχε πριν το live streaming. Δεύτερον, τα πρωτόκολλα του covid είναι απλά μια βολική δικαιολογία ή μια σκληρή πραγματικότητα ;

Ήδη οι επιστήμονες μιλούν για τέταρτο κύμα πανδημίας αν δεν προσέξουμε ιδιαίτερα τους φθινοπωρινούς μήνες. Χθές μάλιστα είχαμε 32 νεκρούς από κορωνοϊό στην Ελλάδα, ενώ ανησυχητική είναι η αύξηση των κρουσμάτων και στη Φθιώτιδα.

Τρίτη απορία που μας αφορά άμεσα. Σύμφωνα με την καταγγελία του δημοτικού συμβούλου “αποκλείονται δημοσιογράφοι“. Μάλιστα, όπως είπε, δεν είδε και τους δημοσιογράφους αυτόν τον ενάμισυ χρόνο να κόπτονται ιδιαίτερα για τις ζωντανές συνεδριάσεις, “ίσως γιατί ενδιαφέρονται μόνο για τις θέσεις της συμπολίτευσης και όχι για τις θέσεις της αντιπολίτευσης” σχολίασε.

Από που προκύπτει όμως αυτό, δεδομένου ότι όλοι οι δημοσιογράφοι, όχι μόνο της Λαμίας και της Φθιώτιδας αλλά όλης της χώρας ανοίγοντας τον υπολογιστή τους και από την άνεση των γραφείων τους ή ακόμη και από τα σπίτια τους μπορούν να παρακολουθήσουν ζωντανά τις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων. Αλλωστε θα πρέπει να γνωρίζει ο δημοτικός σύμβουλος ότι η τεχνολογία έλυσε τα χέρια των δημοσιογράφων και έκανε πιο εύκολη τη δουλειά τους. Έπρεπε να έρθει η πανδημία για να το διαπιστώσουμε αυτό εναργέστερα, καθώς οι τηλεδιασκέψεις μπήκαν για τα καλά στη ζωή μας και είναι καλοδεχούμενες και απαραίτητες να γίνονται σε πολλές περιπτώσεις.

Επομένως με τις τηλεδιασκέψεις εκτός από τις θέσεις της συμπολίτευσης ακούγονται το ίδιο καλά και οι θέσεις της αντιπολίτευσης.

Το ποιές θέσεις προβάλλονται περισσότερο της συμπολίτευσης ή της αντιπολίτευσης, δεν αφορά την τηλεδιάσκεψη αλλά τους δημοσιογράφους και τα μέσα ενημέρωσης.

Ο κόσμος όμως κρίνει. Και κρίνει αυστηρά όχι μόνο τους πολιτικούς αλλά και τους δημοσιογράφους. 

Από εκεί και πέρα άλλο πράγμα είναι η δυνατότητα που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες διευκολύνοντας το έργο των δημοσιογράφων και των μέσων ενημέρωσης και εντελώς άλλο πράγμα είναι η θεσμική λειτουργία ενός οργάνου, όπως το δημοτικό συμβούλιο μιας πόλης. Σε αυτή την περιπτωση θα συμφωνήσουμε με τον δημοτικό σύμβουλο ότι οι συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων είναι μια άσκηση που γίνεται πρόσωπο με πρόσωπο.

Αν ο ρόλος του δημοτικού συμβουλίου είναι διακοσμητικός, όπως καταγγέλλει ο δημοτικός σύμβουλος, αυτό είναι πρόβλημα για το οποίο δεν ευθύνονται οι δημοσιογράφοι και πολύ περισσότερο οι νέες τεχνολογίες.

Φοβάμαι πως είναι ένα πρόβλημα που αφορά αποκλειστικά το δημοτικό συμβούλιο, τους ίδιους τους δημοτικούς συμβούλους που το συγκροτούν και τους Δημότες που τους επέλεξαν για να τους εκπροσωπούν.


Χρήστος Αλεξανδρής

 

 

    

Απόψεις

Τι σχέση μπορεί να έχει ο θάνατος ενός ρομά που έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών στο Πέραμα με την ελληνογαλλική συμφωνία και την πιθανότητα να αναγκαστούμε να...