Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Δολοφονία του προέδρου της Αϊτής: Το Πορτ-ο-Πρενς ζητεί από ΗΠΑ και ΟΗΕ να αναπτύξουν στρατεύματα για τη φύλαξη τοποθεσιών στρατηγικής σημασίας

Η κυβέρνηση της Αϊτής ζήτησε από τις ΗΠΑ και από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να αναπτύξουν στρατεύματα στη χώρα της Καραϊβικής για να τη βοηθήσουν να εγγυηθεί την ασφάλεια τοποθεσιών και εγκαταστάσεων στρατηγικής σημασίας, λόγω του φόβου πως μπορεί να γίνουν δολιοφθορές μετά τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ, δήλωσε χθες Παρασκευή αϊτινός υπουργός.

«Μετά τη δολοφονία του προέδρου, φοβόμαστε ότι μισθοφόροι μπορεί να καταστρέψουν υποδομές για να προκαλέσουν χάος στη χώρα. Κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών και τον ΟΗΕ, υποβάλαμε το αίτημα αυτό», επιβεβαίωσε ο Ματιάς Πιερ, υπουργός αρμόδιος για εκλογικά ζητήματα, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

 

Οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν να αναπτύξουν στρατεύματα στη χώρα προς το παρόν

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν σχεδιάζει «επί του παρόντος» να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στην Αϊτή, δήλωσε ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν, λίγες ώρες αφού έγινε γνωστό ότι το Πορτ-ο-Πρες ζήτησε από την Ουάσινγκτον να αναπτύξει δυνάμεις για τη φύλαξη τοποθεσιών και εγκαταστάσεων στρατηγικής σημασίας.

Για να εγκριθεί η αποστολή στρατευμάτων από τον ΟΗΕ, κάτι που ζήτησε επίσης η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Αϊτής μετά τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ, θα απαιτείτο η έγκριση του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας.

Επιστολή που επιδόθηκε στον ΟΗΕ την 7η Ιουλίου, την ημέρα της δολοφονίας του αϊτινού προέδρου, ανέφερε πως ο σκοπός της ανάπτυξης κυανόκρανων θα ήταν «να υποστηρίξουν τις προσπάθειες» της αστυνομίας «να αποκαταστήσει την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη σε όλη την επικράτεια».

Ο Ματιάς Πιερ, υπουργός αρμόδιος για εκλογικά ζητήματα, είπε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «φοβόμαστε πως μισθοφόροι μπορεί να καταστρέψουν υποδομές για να προκαλέσουν χάος στη χώρα», επιβεβαιώνοντας ότι υποβλήθηκε αίτημα να σταλούν στρατεύματα κατά τη διάρκεια επαφών «με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών και τον ΟΗΕ».

 

Δεν έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να εξεταστεί το αίτημα του Πορτ-ο-Πρενς

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δεν έχει προγραμματίσει, τουλάχιστον προς το παρόν, καμιά συνάντηση αφιερωμένη στην Αϊτή, δήλωσε διπλωματική πηγή στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ερωτηθείσα σχετικά με το αίτημα του Πορτ-ο-Πρενς να σταλεί στρατιωτική δύναμη για να βοηθήσει τη μεταβατική κυβέρνηση μετά τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ τα ξημερώματα της Τετάρτης.

«Δεν έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει ξανά το ΣΑ για την Αϊτή», είπε η πηγή αυτή.

Νωρίτερα, οι υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του Αντόνιο Γκουτέρες, επιβεβαίωσαν πως έχει παραληφθεί το αίτημα της Αϊτής και πρόσθεσαν πως εξετάζεται.

Πάντως «η αποστολή στρατευμάτων υπό οποιεσδήποτε συνθήκες είναι ζήτημα για το οποίο πρέπει να αποφασίσει το ΣΑ», σύμφωνα με το γραφείο του κ. Γκουτέρες.

    

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness