Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Κίνα: Νέες απειλές κατά ΗΠΑ για την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν

Η Κίνα προειδοποίησε ξανά τις ΗΠΑ σε σχέση με την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν.

Η Κίνα προειδοποίησε σήμερα πως οι ΗΠΑ θα φέρουν την ευθύνη για μια ενδεχόμενη επίσκεψη στην Ταϊβάν της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και πως θα πρέπει να αναλάβουν «όλες τις συνέπειες».

Το Πεκίνο είναι αντίθετο σε κάθε επίσημη επαφή ανάμεσα στην Ταϊβάν και σε άλλες χώρες, εκτιμώντας πως η νησιωτική αυτή περιφέρεια των 24 εκατ. κατοίκων είναι ιστορικά μία από τις επαρχίες της, παρότι δεν την ελέγχει.

Δεν έχει τοποθετηθεί η Πελόζι

Η Νάνσι Πελόζι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και με αυτή την ιδιότητα μία από τους πιο υψηλόβαθμους αξιωματούχους του αμερικανικού κράτους, αρνήθηκε να πει την περασμένη Πέμπτη στους δημοσιογράφους αν θα πραγματοποιήσει αυτό το ταξίδι, που προβλέπεται τον Αύγουστο σύμφωνα με ορισμένα ΜΜΕ.

Θα είναι η πιο υψηλόβαθμη θεσμική αμερικανική προσωπικότητα που μεταβαίνει στην Ταϊβάν εδώ και δεκαετίες.

Το Πεκίνο εξέφρασε σήμερα τη «σταθερή αντίθεσή» του σε αυτή την ενδεχόμενη επίσκεψη, που δεν συναντά την ομοφωνία ακόμα και στο εσωτερικό της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμείνουν» με μια επίσκεψη της κ. Πελόζι στην Ταϊβάν, «θα πρέπει να αναλάβουν όλες τις συνέπειες», είπε στους δημοσιογράφους, εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας, ο Ζιάο Λιζιάν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως η τεράστια πλειονότητα των χωρών του κόσμου, δεν αναγνωρίζουν επίσημα την Ταϊβάν.

Όμως υποστηρίζουν έντονα το νησί, το «δημοκρατικό» καθεστώς του οποίου προβάλλουν και η Ουάσινγκτον είναι ο πιο σημαντικός εταίρος και πάροχος όπλων στην Ταϊβάν.

Βλέποντας σε αυτό μια επίθεση στην κυριαρχία της, η Κίνα αύξησε την πίεση κατά της Ταϊπέι τα τελευταία χρόνια, διενεργώντας για παράδειγμα εκστρατείες εφόδου στη ζώνη αντιαεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν.

ΠΗΓΗ:IN.GR

    

 

Απόψεις

Σε μια εποχή κατά την οποία η ζωή του ανθρώπου συντρίβεται και θυσιάζεται στον βωμό της υλικής ευδαιμονίας,της τεχνοκρατίας, του στείρου ωφελιμισμού και του άγονου...
randomness