Αντιπλημμυρικά : Μια συζήτηση που ποτέ δεν τελειώνει ...
Τα τελευταία κύματα κακοκαιρίας εφεραν και πάλι στην επικαιρότητα τα ζητήματα που αφορούν τη διάθεση των πόρων για την κατασκευή αντιπλημμυρικών εργων στις πληγείσες περιοχές . Στη Φθιώτιδα για παράδειγμα δεν είναι η πρώτη φορά που συζητάμε για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Σπερχειού ποταμού , αλλά αυτός ο δημόσιος διάλογος κρατά τρείς δεκαετίες τουλάχιστον απο την εποχή που υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ηταν ο Κώστας Λαλιώτης και η Φθιώτιδα είχε ζήσει μια τεράστια καταστροφή απο πλημμυρικά φαινόμενα με πέντε γέφυρες να εχουν καταρρεύσει .
Μέσα απο μια γενναία χρηματοδότηση του υπουργείου που αγγιξε τα 9 δίς δραχμές κατασκευάστηκαν καινούριες γέφυρες και σε συνδυασμό με πολλές αλλες εργασίες καθαρισμού των ρεμάτων , η αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής ενισχύθηκε σημαντικά . Στη συνέχεια ο δημόσιος διάλογος για τα αντιπλημμυρικά διευρύνθηκε με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στα εργα ορεινής υδρονομίας που επρεπε να εχουν γίνει για να υπάρξει αποτελεσματικότερη προστασία του οικοσυστήματος του Σπερχειού και των περιουσιών των ανθρώπων , αγροτών , κτηνοτρόφων και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή . Ηταν η εποχή που είχε ανατεθεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας η εκπόνηση μελετών αντιπλημμυρικής προστασίας του Σπερχειού , μελέτες που χρυσοπληρώθηκαν , παραδόθηκαν κάποια στιγμή στη Νομαρχία αλλά εκτοτε η τύχη τους αγνοείται , ενω δεν μάθαμε ποτέ αν αυτές οι μελέτες ...μεταφράστηκαν και σε κάποια εργα ορεινής υδρονομίας . Βέβαια πριν δύο χρόνια ηρθε ο Ιανός για να μας θυμίσει εκ νέου την τρωτότητα του συστήματος , καθώς στο μεσοδιάστημα εγιναν και τα εργα του νέου αυτοκινητόδρομου Ε-65 προσθέτοντας ενα ακόμη πρόβλημα στα ηδη υπάρχοντα . Τελευταία η αλήθεια είναι οτι υπήρξαν σημαντικές παρεμβάσεις στην κοίτη του Σπερχειού με καθαρισμούς και διανοίξεις , με αποτέλεσμα ο ποταμός να απορροφά μεγαλύτερους ογκους νερού , ωστόσο ακόμη και σήμερα δεν μπορούμε να μιλάμε για ενα ολοκληρωμένο σύστημα αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής .
Τα καιρικά φαινόμενα συνεχώς μας εκπλήσσουν και κάθε φορά βρισκόμαστε μπροστά σε μια καινούρια πραγματικότητα που υποχρεώνει τους αρμόδιους κεντρικής εξουσίας και Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης να επανασχεδιάζουν δράσεις και παρεμβάσεις Πολιτικής Προστασίας .
Μια αλλη συζήτηση βέβαια αφορά και τον περιβόητο δημοκρατικό προγραμματισμό για τον οποίο θυμάμαι μιλούσαν πάντοτε απο ...αμβωνος οι αιρετοί στα δημοτικά και νομαρχιακά συμβούλια . Δημοκρατικός προγραμματισμός ηταν η βάση της συζήτησης για την κατανομή των χρημάτων και την επιλογή των εργων κάθε φορά που ερχονταν ως θέμα στα θεσμικά οργανα ενα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων .
Ηταν τόσο αυστηρές οι διαδικασίες του πολιτικού και κοινωνικού ελέγχου που κανένας Δήμαρχος , Νομάρχης ή Περιφερειάρχης δεν τολμούσε να παρακάμψει . Ηταν τότε που η ανταλλαγή απόψεων και η κατάθεση θέσεων και προτάσεων στις συνεδριάσεις των δημοκρατικών θεσμών της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού δρομολογούσαν εξελίξεις και κινητοποιούσαν τις τοπικές κοινωνίες απαιτώντας συμμετοχικότητα και λογοδοσία στη λήψη των αποφάσεων . Βέβαια πάντα καιροφυλακτούσε ο κίνδυνος του οικονομικού λαικισμού απο την πλευρά των παραγόντων που πρότειναν εργα . Αλλά και σε αυτή την περίπτωση ο πολιτικός και κοινωνικός ελεγχος αναλάμβανε να τακτοποιήσει τα πράγματα απαιτώντας την ιεράρχηση των εργων στην περίπτωση που οι διαθέσιμες πιστώσεις δεν επαρκούσαν για την κάλυψη όλων των αναγκών .
Εχω την αίσθηση οτι ολο αυτό το τελετουργικό της δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών της αυτοδιοίκησης εχει χαθεί οριστικά στις μέρες μας και αυτό το μεγάλο κενό καλούνται να το καλύψουν οι δικαστικές ερευνες που ψάχνουν να βρούν ''πως έγιναν, ή γιατί δεν έγιναν,τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά''. Δυστυχώς ...
Χρήστος Αλεξανδρής