Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Τα δύο ευ της ευτυχίας –Εισαγωγή στα Ηθικά Νικομάχεια του Αριστοτέλη»

 

Το βιβλίο του Πανεπιστημιακού Παύλου Κόντου « Τα δύο ευ της Ευτυχίας- Εισαγωγή στα Ηθικά Νικομάχεια του Αριστοτέλη» παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην πόλη της Λαμίας .

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Νεοκλασικό Κτίριο της Περιφερείας Στερεάς Ελλάδας στην Πλατεία Ελευθέριας και συνδιοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας , τον Πολιτιστικό –Επιστημονικό –Φιλοσοφικό Όμιλο Λαμίας  ''300 '' και τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης .

Την εκδήλωση συντόνισε ο Πρόεδρος των «300» Παναγιώτης Ιακωβής, ενώ το βιβλίο προλόγισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ευθύμιος Καραΐσκος.

«Σε όλους μας είναι γνωστή η επιρροή της αριστοτελικής φιλοσοφίας και ιδεών στην διαμόρφωση της ταυτότητας του δυτικού πολιτισμού'' ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης ,σημειώνοντας οτι είναι  μεγάλη χαρά και  τιμή να φιλοξενούμε έναν άνθρωπο που έχει αφιερώσει τη ζωή του και την έρευνα του σ’ αυτό το πολύ σπουδαίο κομμάτι της επιστήμης που λέγεται φιλοσοφία και που έχει εντρυφήσει στην Αριστοτελική ηθική, τον καθηγητή πανεπιστημίου κ. Παύλο Κόντο.

Ο κ. Καραίσκος ευχαρίστησε τον Πολιτιστικό –Επιστημονικό –Φιλοσοφικό Όμιλο Λαμίας  ''300'', τις πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης καθώς και όλους οσους παραβρέθηκαν  στην εκδήλωση , λέγοντας οτι  τέτοιες εκδηλώσεις, ενδυναμώνουν την πνευματικότητα και τον πολιτισμό μιας πόλης και στην προκειμένη περίπτωση, της πόλης της Λαμίας.

Για το βιβλίο μίλησαν εκτός του συγγραφέα ο  Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών Στασινός Σταυριανέας

« Το βιβλίο «τα δύο ευ της ευτυχίας» έχει τη μορφή ενός οδοιπορικού ανάγνωσης των Ηθικών Νικομαχείων. Καταγράφει, κάθε φορά, τις δυσκολίες που συναντά ο αναγνώστης, τις γνώσεις που αποκτά, τις προσμονές του, την απογοήτευση ή τον ενθουσιασμό του, και του δείχνει πώς να αποκωδικοποιεί το αριστοτελικό κείμενο.

Ταυτόχρονα, συνιστά μια συνολική, και ενίοτε πρωτότυπη, πρόταση κατανόησης της αριστοτελικής ηθικής. Δεν αρκείται σε μια ακαδημαϊκή έκθεση των βασικών της θέσεων αλλά επιχειρεί την υπεράσπισή τους τόσο με φιλοσοφικά επιχειρήματα (χωρίς τη χρήση δυσνόητων όρων) όσο και με την επίκληση πολλών παραδειγμάτων από την καθημερινή εμπειρία.

 

Ο Αριστοτέλης παρουσιάζει δύο τέτοιες εκδοχές πλήρους βίου, τον πολιτικό βίο και τον θεωρητικό βίο. Η νεοελληνική λέξη «ευτυχία» δεν αποδίδει πιστά την παραπάνω αριστοτελική έννοια ή, καλύτερα, ο αριστοτελικός όρος εξηγεί τι θα πρέπει να κατανοούμε όταν γίνεται λόγος, σήμερα, για ευτυχία. Ε?τυχία, βέβαια, στα αρχαία ελληνικά σημαίνει απλώς «καλή τύχη», αναφέρεται στο πόσο ευνοϊκές είναι κάθε φορά οι συνθήκες ή οι περιστάσεις, όχι στο πώς αποφασίζουμε να ζήσουμε ή να πράξουμε.

Ο παιγνιώδης τίτλος του βιβλίου παραπέμπει σε όλες αυτές τις αμφισημίες: τη διαφορά ανάμεσα στην ευ-δαιμονία και την ευ-τυχία, την αντίθεση στο νόημα της σύγχρονης και της αρχαίας λέξης «ευτυχία», τη σχέση ανάμεσα στον πολιτικό και τον θεωρητικό βίο. Μαζί με τον υπότιτλο, «Εισαγωγή στα Ηθικά Νικομάχεια του Αριστοτέλη», αποτυπώνουν με απόλυτη ακρίβεια το τι θα πρέπει να αναμένει ο αναγνώστης από το παρόν βιβλίο.

 

 

 

Φωτογραφίες

    

 

randomness