Πολιτική θύελλα για την «Ιθάκη» του Αλέξη Τσίπρα – Αιχμηρή κριτική από κυβέρνηση και αντιπολίτευση
Πολιτικές αναταράξεις έχει προκαλέσει η «Ιθάκη» του Αλέξη Τσίπρα, που βρίσκεται από τη Δευτέρα στα βιβλιοπωλεία. Ο πρώην πρωθυπουργός αφηγείται στο βιβλίο του όσα έγιναν την περιόδο της κρίσιμης διαπραγμάτευσης το 2015, ενώ αναφέρεται και σε πρώην στενούς του συνεργάτες, στους οποίους ασκεί κριτική με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πολιτική θύελλα.
Π. Μαρινάκης: Ο Τσίπρας στο βιβλίο του υπερασπίστηκε μέχρι και το δημοψήφισμα
Αιχμηρή κριτική στον πρώην πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο Παύλος Μαρινάκης, τονίζοντας ότι «η χώρα πάει μπροστά με σταθερές κυβερνήσεις».
«Ζητώ συγγνώμη από τον Αλέξη Τσίπρα για κάτι. Ήμουν από αυτούς που είχα πιστέψει ότι μπορεί να υπάρχει σκιώδης συγγραφέας στο βιβλίο του. Βλέπω τη σελίδα 212 και την αναφορά στη “Ρίγα της Εσθονίας” που δεν υπάρχει. Είναι η Λέσβος και η Μυτιλήνη του εξωτερικού. Κατάλαβα από τις γνώσεις της γεωγραφίας ότι ο συγγραφές είναι ο Αλέξης Τσίπρας», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Ο κ. Τσίπρας κρίθηκε το 2019 και το 2023 από τους πολίτες (…) Ένας ηγέτης που παραδέχεται τα λάθη του δεν αδειάζει κατ αυτόν τον τρόπο τους συνεργάτες του» είναι μερικά από τα σημεία στα οποία στάθηκε ο κ. Μαρινάκης, λέγοντας παράλληλα ότι «δεν βλέπουμε παραδοχές, ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε μέχρι και το δημοψήφισμα».
Γ. Βαρουφάκης στο ΕΡΤnews: Ο Τσίπρας θέλει να παρουσιάσει την ενοχή του ως αφέλεια
Καλεσμένος στο ΕΡΤnews και τους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Κατερίνα Δούκα ήταν ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης, όπου αναφέρθηκε εκτενώς στην πολιτική διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ και στον ρόλο του κατά την κρίσιμη περίοδο του 2015.
Με αφορμή το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα, «Ιθάκη», το οποίο όπως σημείωσε ότι δεν το έχει διαβάσει, αλλά έχει εντοπίσει μια προσπάθεια του πρώην πρωθυπουργού να παρουσιάσει την ενοχή του ως αφέλεια, προσπαθώντας να δικαιολογήσει αποφάσεις που, όπως είπε, οδήγησαν στην υπογραφή μνημονίων και σε μια συνθηκολόγηση απέναντι στους θεσμούς.
Σε σχέση με το Eurogroup και το δημοψήφισμα, υπογράμμισε ότι οι ελληνικές διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε έναν εκβιασμό των θεσμών.
Ανέφερε ότι, παρά τις παραχωρήσεις που έγιναν από την ελληνική πλευρά, οι ηγέτες των θεσμών ήθελαν να υπογράψει μνημόνιο, με αποτέλεσμα το δημοψήφισμα να γίνει με κύριο στόχο τη νομιμοποίηση της συνθηκολόγησης. «Ο κ. Τσίπρας προσχώρησε στο μπλοκ των Τροϊκανών κάνοντας το “όχι”,”ναι”» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, τόνισε την πρότασή του για ένα δημόσιο σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών βασισμένο στο Taxisnet, το οποίο, όπως είπε, παρουσιάζεται σήμερα ως «κουπόνια» από τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ στην πραγματικότητα ήταν μια καινοτόμος λύση για την εσωτερική ρευστότητα της χώρας.
Σφοδρές αντιδράσεις στο πολιτικό σκηνικό
«Όταν είσαι καπετάνιος ενός πλοίου που πέφτει στα βράχια, δεν είναι έντιμο να ρίχνεις την ευθύνη στον υποπλοίαρχο και τους μούτσους» σχολίασε ο Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Δευτέρας.
«Αν ήταν ο κ. Τσίπρας ενεργός πολιτικά, θα του “αφιέρωνα” Καρλ Μαρξ, που έχει πει, ότι “η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη φορά σαν φάρσα“.
Οι πολίτες οι οποίοι υπέστησαν τους 30 νέους φόρους δεν γελάνε. Οι συνταξιούχοι και όλοι οι υπόλοιποι που στηθήκαμε στις ουρές δεν γελάμε. Η χώρα και οι πολίτες της που φορτωθήκαμε 120 αχρείαστα δισ. δεν γελάμε. Και ούτε γελάγαμε τότε. Όσοι βίωσαν τις τραγωδίες, όπως για παράδειγμα οι συγγενείς στο Μάτι», συμπλήρωσε ο Παύλος Μαρινάκης.
Στο ίδιο κλίμα, ο Άδωνις Γεωργιάδης σχολίασε με οξύ τόνο: «Πάντα πουλούσε παραμύθι. Εάν μας λέει πως είμαι τόσο κακός στην επιλογή συνεργατών, που τα 3/4 όσων επέλεξα ήταν ανίκανοι, τότε με αυτή του τη δήλωση, πώς θα ξαναδιεκδικήσει ψήφο;».
Η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στο ΣΚΑΪ τόνισε ότι «εμείς δεν είχαμε το άλλοθι της άγνοιας, δεν ζούσαμε σε ουτοπικό περιβάλλον, είχαμε συναίσθηση ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί εκτός Ευρώπης».
Ο Νίκος Παππάς, από την άλλη πλευρά, σχολιάζει ότι στο βιβλίο, ο Τσίπρας αναφέρει πως «κάποια στιγμή ήμασταν επιθετικοί» στη διαχείριση του ζητήματος των αδειών. Ο ίδιος παραδέχεται πως υπήρξαν πράγματα που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Αναφέρεται χαρακτηριστικά στη διαρροή μιας φωτογραφίας με ράντζα, τονίζοντας ότι «θα έπρεπε να το έχουμε αποτρέψει».
Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι το βιβλίο του κ. Τσίπρα «όρους κυρίως πολιτικού κουτσομπολιού, επιχειρεί, όχι μόνο να δικαιωθεί και να δικαιώσει τις αντιλαϊκές επιλογές του ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση, αλλά κυρίως να κάνει μια δήλωση νομιμοφροσύνης στο σύστημα, έτσι ώστε το τελευταίο να τον ξαναεμπιστευτεί στο πλαίσιο των διεργασιών ανασύνθεσης που γίνονται».
Αιχμηρή ήταν η απάντηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία τόνισε ότι «αισθάνομαι μεγάλη τιμή που ένας προδότης καταγράφει ότι τον δυσκόλεψα στην προδοσία».
Η Ελληνική Λύση σχολίασε ότι «ο κ. Τσίπρας ούτε δεινός ρήτορας υπήρξε ποτέ, ούτε δεινός συγγραφέας και το κυριότερο, ούτε «δεινός με την αλήθεια».
Ο Δημήτρης Νατσιός σχολίασε ότι «τώρα επιχειρεί νέο πολιτικό ρεσάλτο μέσω…”Ιθάκης”. Τώρα όμως ο λαός τον ξέρει».
Η Κατερίνα Μαλά επιζήσασα από την τραγωδία στο Μάτι, σημειώνει ότι ο κ. Τσίπρας νομίζει πως στο Μάτι μπορεί να αναφέρεται με ύφος μυθιστοριογράφου βιβλίων τύπου Άρλεκιν αλλά με δραματικό τέλος. Το Μάτι όμως δεν είναι μυθιστόρημα. Το Μάτι είναι ιστορία. Το Μάτι είναι στοιχεία. Το Μάτι είναι αποδείξεις. Το Μάτι είναι Αλήθεια. Το Μάτι είναι, αγώνας επιβίωσης, επιχειρησιακή ανευθυνότητα, συγκάλυψη και Θάνατος».
Μανώλης Όθωνας: Καμία σχέση με την πραγματικότητα ο ισχυρισμός Τσίπρα για τη Φώφη Γεννηματά
Τους ισχυρισμούς του Αλέξη Τσίπρα για τον διάλογο που είχε με την Φώφη Γεννηματά το βράδυ των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015 απορρίπτει μέσα από ανάρτησή του ο Μανώλης Όθωνας, διευθυντής του γραφείου της, τονίζοντας ότι «δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».
«Τσίπρας – Φώφη : Μια οφειλόμενη (στην αλήθεια) απάντηση. Στο βιβλίο του ο κ. Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται σε έναν διάλογο που είχε με την Φώφη Γεννηματά το βράδυ των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015, όταν εκείνη του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί.
Σε αυτήν την επικοινωνία που έγινε -ενώ είχε προηγηθεί το σφιχταγκαλιάσμα του με τον Πάνο Καμμένο στα Προπύλαια – τάχα διερεύνησε το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας και εκείνη την αρνήθηκε επειδή δεν επιθυμούσε να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ.
Ο ισχυρισμός αυτός δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Στο τυπικό τηλέφωνο των συγχαρητηρίων της Φώφης στον κ. Τσίπρα, για κακή τύχη του rebranding, ήμουν εκεί. Καμία τέτοια νύξη δεν υπήρξε», εξηγεί ο κ. Όθωνας.
«Το γεγονός ότι ακόμα κι αν υπήρχε τέτοια πρόταση “προοδευτικής” κυβέρνησης με τον Πάνο Καμμένο “όχι” θα απαντούσε η Φώφη, δεν αλλάζει ότι πρόκειται για μεγάλο ψέμα. Πράγματι, με την Γεννηματά πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, δεν υπήρχε καμία περίπτωση κυβερνητικής συνύπαρξης με την ακροδεξιά.
Αυτό δεν θα ήταν «πρόσχημα», αλλά αδιαπραγμάτευτη πολιτική θέση. Αντίθετα καμία εκ των υστέρων δικαιολογία δεν αναιρεί ότι τον Σεπτέμβριο του 2015, ο κ. Καμμένος δεν ήταν ανάγκη αλλά πολιτική επιλογή του κ. Τσίπρα», συνεχίζει.
«Επίσης ισχυρίζεται ο κ. Τσίπρας ότι στο περιθώριο μιας συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, είπε στην Φώφη τον σχεδιασμό για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και εκείνη δεν ήταν αρνητική, αλλά μετά άλλαξε γνώμη -αναίτια και χωρίς εξήγηση.
Ούτε αυτό σύμφωνα με την γνώση που εκ του ρόλου μου τότε είχα, είναι αλήθεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την εκδοχή του, ούτε αυτή την πρόταση ο κ. Τσίπρας την διατύπωσε ποτέ θεσμικά στον δημόσιο λόγο του. Αλλά τάχα μου στο περιθώριο και, παρεμπιπτόντως, σε μια συνάντηση για άλλο θέμα. Έτσι βέβαια, μπορεί σήμερα να ισχυρίζεται εκ των υστέρων ό,τι τον βολεύει. Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ τότε κατέθεσε πρόταση αναλογικού εκλογικού νόμου, θεσμικά, δημόσια, στη Βουλή και όχι στο παρασκήνιο. Εκείνος είχε κλειστά αυτιά και μάτια.
Αναρωτιέμαι πάντως τι σόι rebranding είναι αυτό που στηρίζεται στο να βάζει λόγια στο στόμα ενός ανθρώπου που δεν μπορεί πια να απαντήσει και να υπερασπιστεί την αλήθεια.
Κατά τα άλλα καλοδιάβαστο το βιβλίο, με μια υπόμνηση στον συγγραφέα. Στα ιστορικά μυθιστόρημα πράγματι συνηθίζεται, για λογοτεχνικούς λόγους, να χρησιμοποιούνται στοιχεία μυθοπλασίας. Μόνο που επιβάλλεται αυτό να αναφέρεται ρητά στο προοίμιο», πρόσθεσε.
Στ. Κασσελάκης: Κρεσέντο ομοφοβικού κουτσομπολιού – Θα καταλήξει Τιτανικός
Τα «βέλη» κατά του Αλέξη Τσίπρα με αφορμή όσα αναφέρει για τον ίδιο, ο πρώην πρωθυπουργός στο βιβλίο του με τίτλο «Ιθάκη» εξαπολύει ο Στέφανος Κασσελάκης.
Σε βίντεο που ανέβασε στον λογαριασμό του στο Instagram και φορώντας μπλουζάκι με την επιγραφή «Equality» («Ισότητα»), ο επικεφαλής του «Κινήματος Δημοκρατίας», πιστεύει ότι η «Ιθάκη» την οποία αποκαλεί «ένα αυτοαναφορικό πόνημα – πλυντήριο», θα «καταλήξει να είναι Τιτανικός για το πανάκριβο rebranding» του Αλέξη Τσίπρα.
Κατηγορεί τον πρώην πρωθυπουργό ότι προσπάθησε να τον «ρίξει» από τον ΣΥΡΙΖΑ, «οργανώνοντας δύο φορές την επιχείρηση ανατροπής του νόμιμα εκλεγμένου αρχηγού».
«Την πρώτη στο συνέδριο του Φεβρουαρίου απέτυχε. Τη δεύτερη στο “μπουζουξίδικο” τα κατάφερε», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ακόμα τον κατηγορεί για «κρεσέντο ομοφοβικού κουτσομπολιού» σχετικά με τα όσα ειπώθηκαν μεταξύ του συζύγου του Τάιλερ Μακμπέθ και της Μπέττυς Μπαζιάνα, σημειώνοντας μάλιστα ότι τα «αγγλικά της συντρόφου του Αλέξη Τσίπρα είναι λίγο χειρότερα» από αυτά του πρώην πρωθυπουργού.
«Ο Αλέξης υποστηρίζει πως ο σύζυγός μου, Τάιλερ, ρώτησε τη σύζυγό του, Μπέττυ, πώς θα πρέπει να μεγαλώσει τα παιδιά μας στου Μαξίμου. Προφανώς, τα αγγλικά της Μπέττυς είναι λίγο χειρότερα από αυτά του Αλέξη, καθώς δεν κατάλαβε πως ο Τάιλερ τη ρωτούσε πώς ήταν να μεγαλώνουν τα δικά τους παιδιά, όταν εκείνοι ήταν στο Μαξίμου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κασσελάκης.
Ακόμα ο Στέφανος Κασσελάκης κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι «προσπαθεί να πουλήσει το βιβλίο του». «Έχουμε πολύ σοβαρότερα πράγματα να ασχοληθούμε. Ο κόσμος ζητά λύσεις, ζητά μια εναλλακτική και αυτό δεν πρόκειται να γίνει από το rebranding ενός παλιού πολιτικού», προσθέτει.
«Εγώ είμαι εδώ να υπηρετήσω τον ελληνικό λαό, να γίνει η Ελλάδα μία χώρα με ανθρωπισμό μέσα στην πολιτική της. Το Κίνημα Δημοκρατίας προχωρά. Κοιτάμε μπροστά!», καταλήγει.
Αναλυτικά όλη η τοποθέτηση του Στέφανου Κασσελάκη
Σήμερα ενώ η “Πρωτοβουλία για την Ευρωπαϊκή Πρόοδο” μαζί με το “Institute of European Democrats” και τον οργανισμό “Γίνε Άνθρωπος” το απόγευμα διοργανώνει μία μεγάλη ανοικτή εκδήλωση αφιερωμένη στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών οφείλω να απαντήσω σε ένα αυτοαναφορικό πόνημα – πλυντήριο. Την “Ιθάκη” του προκατόχου μου στον ΣΥΡΙΖΑ που θα καταλήξει να είναι Τιτανικός για το πανάκριβο rebranding του.
Πρώτον η διαπίστωση του Αλέξη ότι υπήρξε «τσουνάμι Κασσελάκη» στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ειλικρινής. Εξηγεί όμως γιατί ο ίδιος φρόντισε με όλες τις δυνάμεις του να το ανακόψει, οργανώνοντας δύο φορές την επιχείρηση ανατροπής του νόμιμα εκλεγμένου αρχηγού; Την πρώτη στο συνέδριο του Φεβρουαρίου απέτυχε. Τη δεύτερη στο “μπουζουξίδικο” τα κατάφερε. Η συνέχεια για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστή και φέρει την υπογραφή του. Τα θερμά μου συγχαρητήρια.
Δεύτερον, στενοχωριέται ο Αλέξης που μετά την εκλογή μου στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπόρεσαν να μου μάθουν τα βασικά. Ευτυχώς, εάν είχα μάθει τα βασικά τους θα ήμουν κι εγώ σαν κι αυτούς. Πολιτικός της ίντριγκας και της τάβλας.
Τρίτον, Ο Αλέξης με αποκαλεί “υπερφίαλο”. Μάλιστα. Όταν τον είχαν παρατήσει οι άλλοι, εγώ έτρεχα στα ακριτικά νησιά με δικά μου έξοδα να τον υπερασπιστώ. Όταν τα δαχτυλίδια του έκαναν διακοπές, εγώ έτρεχα μέσα στις φωτιές και στον “Ντάνιελ”. Ήμουνα μέσα στον κόσμο. Βοηθούσα όσο μπορούσα. Όταν εκείνοι συναντούσαν ολιγάρχες-χορηγούς, εγώ έβαζα χρήματα από την τσέπη μου. Συνεπώς, Αλέξη, συγγνώμη για την “έλλειψη σεμνότητας”.
Τέλος, σε ένα κρεσέντο ομοφοβικού κουτσομπολιού, ο Αλέξης υποστηρίζει πως ο σύζυγός μου, Τάιλερ, ρώτησε τη σύζυγό του, Μπέττυ, πώς θα πρέπει να μεγαλώσει τα παιδιά μας στου Μαξίμου. Προφανώς, τα αγγλικά της Μπέττυς είναι λίγο χειρότερα από αυτά του Αλέξη, καθώς δεν κατάλαβε πως ο Τάιλερ τη ρωτούσε πώς ήταν να μεγαλώνουν τα δικά τους παιδιά, όταν εκείνοι ήταν στο Μαξίμου.
Αυτό όμως δεν με εντυπωσιάζει. Σκεφτείτε: εάν έφερνα στο Σούνιο σύντροφο γυναίκα, θα το ανέφερε ποτέ αυτό στο βιβλίο του; Είναι εξόχως αποκαλυπτικό της δήθεν προοδευτικότητάς του και εξηγεί αρκετές πολιτικές επιλογές. Εξάλλου, ο ίδιος προέβλεπε σε κοινούς συνεργάτες ότι θα ερχόμουνα 4ος στις ευρωεκλογές, καθώς ο κόσμος δεν θα ήθελε έναν “gay liberal”. Δικές του λέξεις. Ήρθα δεύτερος με 15%. Άραγε ο Αλέξης με το νέο του κόμμα, θα μπορέσει να πάρει περισσότερο;.
Ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να πουλήσει το βιβλίο του. Και του εύχομαι καλοτάξιδο. Εν τω μεταξύ, έχουμε πολύ σοβαρότερα πράγματα να ασχοληθούμε. Ο κόσμος ζητά λύσεις, ζητά μια εναλλακτική και αυτό δεν πρόκειται να γίνει από το rebranding ενός παλιού πολιτικού. Δεν χρειάζεσαι rebranding, εάν ξέρεις τι θες να κάνεις και γιατί το κάνεις. Δεν χρειάζεσαι rebranding, αν ξέρεις ποιος είσαι. Εγώ είμαι εδώ να υπηρετήσω τον ελληνικό λαό, να γίνει η Ελλάδα μία χώρα με ανθρωπισμό μέσα στην πολιτική της. Το Κίνημα Δημοκρατίας προχωρά. Κοιτάμε μπροστά!».



Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

